westerplatte

Historie tur til Polen og Tyskland

Del via e-post: Share by Email

En annerledes historie undervisning.

En fange i KZ Auschwitz skrev på en mur i brakken:
Den som glemmer historien, må leve den om igjen.Disse ordene har inspirert oss i Europabussen i mer enn 35 år. Vi er ganske sikre på at kjennskap til historien kan være med på å forhindre at historien gjentar seg.

Vi arrangerer turer for elever fra 9.klasse og høyere trinn og for voksne grupper. Temaet er Europa før, under og etter 2. verdenskrig.
Noen av spørsmålene vi behandler er: Hvordan kunne dette skje? – Hva var årsakene?

Hva skjedde på Westerplatte 1. september 1939?
I perioden 1939 – 1945 ble ca. 60 millioner sivile og soldater drept. Hvorfor og hvordan?

Kan det skje igjen?
Hvem er de skyldige?
Hvem har ansvar?

Den kalde krigen har vi opplevet på nært hold, da vi har reist mye mellom øst og vest før murens fall.
Vi har selvsagt ikke alle svar, men inngående studier i arkiver i Norge, Polen og Tyskland gjør at vi har god innsikt i hva som skjedde. På våre turer er vi nøye med at all informasjon er korrekt uten politiske hensyn.

Turforslag

Mulighetene er mange, og turene kan delvis endres/tilpasses etter ønsker og behov.
Vi anbefaler at reiserutene kjøres slik at vi får historien i kronologisk rekkefølge. Dette fordi at det erfaringsmessig gir bedre forståelse av historien.

Vi starter på Westerplatte ved Danzig/Gdansk.

Vi har da også en unik mulighet til å besøke Europas største 
bunkersanlegg hvor Hitler oppholdt seg under Nazi-Tysklands felttog mot Sovjetunionen.

Vi besøker Warszawa, hvor temaet vil være Ghetto-opprøret og Warszawa-opprøret. Disse hendelsene medførte at så og si hele byen ble utslettet. Vi ser bl.a. stedet hvor Willy Brandt falt på kne og ba om uforbeholden unnskyldning for Nazi-Tysklands ugjerninger. Vi besøker også stedet hvor flere hundre tusen mennesker ble sendt til utryddelsesleirer.

Videre så besøker vi Konsentrasjonsleiren Majdanek, hvor det blant annet var 13 norske fanger. Blant dem var Erling Bauk og Alf Knudsen.
Vi kan også besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz/Birkenau.

På 9 dagersturer kan man velge Berlin og/eller Praha.

Praha kan anbefales på grunn av Lidice og Studentproblematikken.

Det er mulig å bare velge enten Tyskland, Polen eller Tsjekkia eller kombinere alle 3 eller 2 av dem.

Forslag til destinasjoner (Høydepunkter):

Westerplatte (Gdansk, Polen), stedet hvor andre verdenskrig begynte i Europa i september 1939. Utforsk minnesmerket og lær om den polske motstanden mot den tyske invasjonen.
Stutthof (Sztutowo, Polen), en av de første nazistiske konsentrasjonsleirene utenfor Tyskland.
Lær om Holocaust og de grusomme forholdene fangene måtte utstå.

Europas største bunkersanlegg (Riese Complex, Polen), et imponerende system av bunkere og tunneler bygget av nazistene under andre verdenskrig. Lær om historien bak dette massive anlegget.
Warszawa (Polen), besøk Warszawa og hør historien bak Warszawa-ghettoen og oppstanden i Warszawa-ghettoen under Holocaust. Lær også om det polske opprøret i 1944 og dets betydning.
Majdanek (Lublin, Polen), besøk Majdanek konsentrasjons- og utryddelsesleir og få innsikt i nazistenes grusomheter under Holocaust.

Auschwitz (Oświęcim, Polen), dette er et av de mest kjente stedene knyttet til Holocaust. Besøk Auschwitz og Auschwitz II-Birkenau konsentrasjons- og utryddelsesleirer, og lær om Holocausts ufattelige lidelser og tap.

Utforsk Krakow, en by med dyp historie. Besøk Kazimierz, det jødiske kvarteret, og lær om det jødiske samfunnet før og under andre verdenskrig.

Berlin (Tyskland), besøk Berlin og lær om byens rolle i andre verdenskrig og etterkrigstiden. Besøk Holocaust-museet og minnesmerket for de myrdede jødene i Europa.


Besøk Terezín (Theresienstadt) konsentrasjonsleir, som ligger i nærheten av Praha. Lær om leirens tragiske historie og hvordan nazistene brukte den som propagandaverktøy.

Besøk Lidice minnessted, en landsby nordvest for Praha som ble fullstendig ødelagt av nazistene som hevn for attentatet på Reinhard Heydrich, en høytstående nazistleder. Lær om Lidices tragiske skjebne og den symbolske betydningen av minnesstedet.

Praha (Tsjekkia), en by med en lang historie og en viktig del av andre verdenskrigens historie.
Utforsk den gamle byen og dens historiske steder for å forstå Tsjekkias opplevelse under krigen. Studentprotestene i Praha (1941), var en motstandshandling mot den tyske okkupasjonen.
Studenter protesterte mot det og arrestasjonen av deres medstudenter. Disse protestene var et tidlig uttrykk for motstanden i Tsjekkoslovakia mot nazistene.
Studentprotestene ble slått brutalt ned av de tyske okkupantene, og mange studenter ble arrestert, fengslet og deportert til konsentrasjonsleirer.
Ved å besøke Praha får vi et dypere perspektiv på Tsjekkias motstand mot nazistenes okkupasjon og viser betydningen av minnesteder for å hedre ofrene og minne om motstanden under andre verdenskrig. Vi får også et bredere perspektiv på andre verdenskrig i Sentral-Europa og legger til en viktig dimensjon til turen. Tsjekkias historie under krigen og Holocaust er avgjørende for å forstå de forskjellige aspektene ved denne tragiske perioden.
Det er viktig å respektere og hedre minnene om de som led under denne tragiske perioden.

Ja takk!

Send meg gjerne mer informasjon om denne turen for min gruppe.